March 12, 2011

Harijadi Mikael pulak!

Salam dan bismillah...


Hari ni harijadi Mikael pulak…

So…Mikael pulak take over yek=)


Memang “busy” la mama bulan 3 ni, birthday anak2 dia la katakan…

Mama kata nak buat besday party aritu, tapi baba cakap tak payah, budak2 pun kecik lagi, lain kali aja buat, kita sambut satu family je..mama pun okla, walau dalam hati mama teringin nak wat majlis harijadi jemput kawan2 mama dtg umah, so, lain kalila yek..

Syukurlah, umur abang dah masuk TIGA tahun hari ini…

Dah makin besar dan dah ada adik pun

Kadang abang ni kuat cemburu juga tau, lagi2 bila tengok adik Muaz asyik berkepit je dengan mama. Abang jealous ok…Tapi, abang faham adik kecil lagi, jadi mama bagi perhatian lebih sikit pada adik..abang sebenarnya patut rasa bertuah sebab abang anak first..

Semuanya abang dapat yang baru, abang takda pakai barang “second hand”, masa abang baru lahir 3 tahun lepas, semua barang baru…baju baru, tilam baru, katil baru, lampin baru, mainan baru, stroller baru, besen mandi baru, pendek kata semua barulah…even sampai sekarang pun abang dapat semua baru especially baju..tak macam adik, adik pakai barang “second hand”, tilam abang, katil abang, baju abang yang masih cantik dan tak lusuh, besen mandi abang…jadi, patutla abang rasa bertuah kan?


                                      3 years ago..abang Mika hot from oven...

Abang anak pertama..jadi abang mesti jadi pelindung adik adik..eh..ops, adik..mama jangan la mengandung  dulu lagi sebab abang kesian kat mama nanti penat,lgpun adik kan kecik lagi, hehe..

Mama kata, bersalinkan abang susah sikit dari bersalinkan adik. Mama sakit lama sikit..Tapi satu persamaan abang dan adik, kami dua-dua lahir waktu pagi, adik lahir pukul 04:50pagi dan abang lahir pukul 07:21pagi…Kata orang tua lahir pagi ni hati sejuk eh?Entahla…

Abang ada satu rahsia nak bagitahu, tapi abang malula..abang segan sangat tapi abang nak bagitahu juga..abangkan…still pakai diaper lagi!

Mama dah try potty trainkan abang, tapi abang tak reti lagila nak tahu bila abang betul2 boleh nak pergi toilet, setiap kali abang rasa nak terkencing, abang terus kencing, pernah mama tak pakaikan abang diaper tapi abang terkencing, huhu…berak pun sama, mama selalu bising sebab banyak kali mama bagitahu abang kalau nak berak bagitahu tapi entahla, susahla abang nak control bowel opening abang..abang harap tak lama lagi abang boleh diaper free, malula…abang kan dah besar..tahun depan mama nak anta pegi tadika..takkan abang nak pakai diaper kut, mama doakan abang ye cepat2 diaper free..sekarang pun abang dah latih diri waktu siang hari, malam jela yang susah sikit…

Abang ni hyper sikit..tapi mama kata abang normal, Cuma kadang mama dan baba tension juga tengok perangai abang yg aktif..abang bukan degil, abang tengah belajar meneroka dunia, maafkan abang mama, kadang2 abang misbehave bila keluar rumah, kadang kat rumah pun abang selalu buat mama marah..sepahkan buku, main make-up mama, main netbook mama(sapa suruh mama tak letak tinggi2), main suis elektrik(mama suka jerit tau!), main buka tutup peti sejuk, main remote TV..hai, banyak lagila aktiviti harian abang…pendek kata abang tak pernah boring duduk rumah

Mulut abang, boleh tahan juga becoknya, tapi bukan semua benda abang nak cakap, abang suka tanya, kenapa ni, kenapa tu, abang just curious, nak tahu semua benda…tu saja

Tapi, kalau keluar, abang malu juga tau kalau jumpa orang, abang pendiam dengan orang tak kenal, tapi bila dah kenal, jawabla..macam2 abang boleh buat topic berborak, hehe, peramah tau..

Abang so far, dah pandai kira 1-10, bolehlah baca ABC sikit2, abang tahu it takes time, mama kata budak2 tak sama,mama tak suka bandingkan abang dengan budak lain, jangan dipaksa sangat, skills will naturally develop, but need regular training, cewah…mama pun dulu belajar ABC bila dah masuk darjah satu, tadika pun tak pegi..jadi, abang belajar pelahan-lahan la..insyaAllah..

Makanan kegemaran abang…biskut oreo ngan pisang. Abang tak makan nasik pun kalau ada oreo dah lega..Abang kurang suka makanan barat, kalau mama masak spageti, mesti abang nak nasi juga, paling abang suka nasi goreng . Satu lagi, abang kuat makan pedas tau..mama selalu buat sambal hitam(sambal tradisi orang Pahang), pedas tu,tapi abang tak panggil sambal hitam, abang panggil asam pedas(sebab abang rasa semua benda pedas wajib ada perkataan asam pedas..boleh gitu?) abang terror tau makan, tapi siapla berpeluh-peluh bila makan..

Abang still minum susu lagi,tapi susu lembula, abang susu badan 1 tahun 3 bulan je.. mama banyak kali nak ajar abang minum susu kat sippy cup dan cawan tapi abang still rasa minum dari botol yg best…kalau nanny 911 tengok ni, mau kena lecture mama ngan abang, nanny 911 tak suka tau budak minum susu pakai botol..hehe..nak wat camana, abang suka, tapi abang promise, nanti dah besar sikit abang tak pakai botol dah..ok…

Penat juga berblogging ni, okla, abang nak sambung tengok Word World..best tau, belajar spelling..

Sampai ketemu lagi…dari abang Mika yang macho tapi cepet, daa…:P

10 comments:

Abdullah Aziz said...

Salam...

Bismillahirahmanirahim... Ya Allah.. Ku bermohon kepada Mu Berkatilah Setiap Umur anak saudaraku ini, jadikanlah dia orang yang menghidupkan Agama Mu, Amin'yarabalalamin..
Haapy birthday Mikael..

Ladysirna said...

thanks paklong=)

amin...

kak ina kl (2) said...

salam ziarah//

semuga mikael akan berjaya di dunia dan akhirat.
anak lelaki memang lain perangai dari anak perempuan. Kenalah bersabar ek..skrg ni suara kamu volume pelan, sederhana ataupun kuat sangat.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

happy besday untuk abang yang ke 3 tahun.semoga panjang umur, jadi anak soleh, good boy pada ayah dan ibu.janji jangan nakal dan jeles ngan adik.okey

ibu Aleesha Maisara said...

heppy besday abg mika yg cepet...jadik anak yang soleh ye sayang:)
suruh mama dapatkan adik gugurl pulak tau..ckp dgn mama b4 age 30...hehehehehehe...

SyidaGorjes said...

happy birthday abang Mika!
banyak sambutan untuk this month yea?abg mika dpt hadiah apa?

Ladysirna said...

@kak ina
thanks auntie...

*pst...suara mama kalau jerit memang kuat..hehe..

Ladysirna said...

@cik ina

thanx auntie...insyaAllah..amin....

Ladysirna said...

@ibualeesha

haaa....?

cari penyakit tu, rehatla dulu, penat bersalin muaz haritu pun belum hilang lagi..hehe

Ladysirna said...

@syida

thanks auntie...

memang meriah la weh..hm, abg Mika dapat hadiah pelancongan 3hr 2mlm dengan mkn 6 kali sehari berserta pakej spa kat rumah sendiri..hehe..jgn marah!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails