April 10, 2013

Lapis marie cheese

Assalamualaikum...

Dah agak basi entri ini diperam..entah kenapa tak terkeluar..padahal dah jadi darah daging hasil yang dimakan tu:)

Itulah lumrah kehidupan..seperti biasa alasan sibuk selalu,  tak sempat selalu..huhu

Kek ni saya buat masa farewell meraikan seorang rakan setugas yang berpindah ke Sabah..Pastinya rindu rinduan lepas ni, buat Dr S kalau hang baca blog ku, jangan rindu rinduan dengan lapis marie cheese ini ye..hihi.. Kek ni betul betul serius sedap resepinya..senang pulak tu, 
tak payah bake lagi..macam resepi oreo cheese cake haritu..yummy sangat, alhamdulillah....




Saya buat kek ni lepas nampak kat blog Syida..Thanks Syida..Syida dah pro buat ni, berkali kali dah dia buat...Tu yang lepas je tengok entri kat blog Syida  terasa sungguh menggugat perut dan air liur:), kihkih..tu yang terus nak buat juga:)

Bahan dia senang je, 270gm cheese cream, 300ml whipping cream(non dairy ye), 250g susu pekat dan biskut marie (saya suka perisa kopi). Pukul whipping cream, asingkan then pukul cream cheese dan susu sampai sebati baru campur whipping cream. Susun biskut marie atas loyang dan lapiskan dengan cream sampai habis...Atas tu tabur dengan biskut marie yang di blend halus. Gambar kat atas ni saya buat untuk anak anak makan kat rumah guna biskut marie biasa, tapi ig guna biskut marie kopi rasanya lagiii sedap:)Kawan kawan sekerja semua suka makan..alhamdulillah...siap ada bagi nama mariemisu, kihkihkih.. sebab katanya rasanya lebih kurang cam tiramisu..

Ok, selamat mencuba ya...insyaAllah tak menyesal:-D

*update@3.30pm: lupa pulak nak bagitahu lepas dah habis susun tu tak boleh terus makan tau, sejukkan dalam fridge semalamam ye, kalau dah tak sabar nak makan 4-6jam pun oklah..hihi

10 comments:

Kakzakie said...

Buat kakak terliur pulak. Memang sedaplah hasilnya cuma kenalah rajin baru dapat menikmatinya..

Papa Mifz said...

nak suruh wife cuba buat jugaklah...:)

faraherda.razalan said...

Sedapnya!!!!!!!!!!!!!!!!!

Daddy Ziyyad said...

agak2 nya kalau saya follow resepi ni, menjadi tak ? :)

mama3heroo said...

sedapnyer..rajin buat

Ujie said...

Wah..cam best je, nak try lah.

*saya johor kat pontian, suami BP. by the way saya bkn Umi..salah tulis komen tu ke atau mmg silap org? :)

nurbijen said...

nampak sedap... terima kasih atas resepi, nanti boleh cuba :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I pernah buat.. tapi tak secantik you buat la Dr.. nampak mulus je potongannya tu.

Hanis Azla said...

Salam Fadilah..

telan2 liur akak tgk gambar kek tu.. he..he.. mmg sedap dan mudah kan.. tp itu pun sesekali aje akak rajin buat he..he..

~najwa~ said...

Den nak torai ini!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails