November 9, 2011

Tadika Aman Ceria

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..cuaca ceria je harini, syukur atas nikmat umur dan masa yang diberi oleh Allah..Sempatlah mendobi sampai 3 cycle tadi, sampai penuh ampaian baju tu. Kami semua baru balik dari kampung malam tadi so hari ni spring cleaning of the house and clothes. Nasib baik cuti lagi harini..yeayyy...Baju  baju kotor busyuk masham mak aii punyala banyak kumpul dari kampung...mesin basuh kat rumah mak saya rosak dek kerana cik Ti kawan baik si Angelina Ballerina. Masa rumah tu kosong cik Ti telah membut projek menggigit wayar mesin basuh dengan hebatnya sampai rosak dibuatnya. Punya kebulurnya cik Ti ni sampai wayar mesin basuh pun dia bedal sekali...kuikui...Actually boleh je tumpang mendobi kat rumah abang saya tapi malassh nak mengangkut baju baju tu,  Basuh tangan lagila, baju kurung yang baru-baru dan tudung je saya basuh tangan,yang lain tak larat la hai...

Selesai aktiviti  cuci cuci kami pergi ke Tadika Aman Ceria. Kami register Mikael untuk next year session. Mikael tahun depan dah masuk 4 tahun. Saya dan en hubby actually dah lama survey tentang tadika ni.Ada juga survey beberapa preschool, kindergarten dan montessori macam Smart Reader, Q Dees, Kumon dn adala beberapa yang lain- lain(punyala banyak benor preschool sekarang, zaman saya kecik dulu tak pegi pun preschool terus masuk darjah 1, hai untung anak-anak zaman sekarang kan). Jadi setelah ditimbangtara dan discuss dari hati ke hati dengan hubby kami pun sepakat hantar Mikael ke TAC.

Apa yang membuat kami terpikat dengan TAC sebab suasana pembelajarannya dan modul playschool yang tidakla terlalu akademik. Yela pada saya kalau terlalu "skema" and banyak homework pun untuk permulaan not very good for Mikael. Yelah, dia kan baru nak belajar. Nanti pressure pulak and takut ada inferiority complex. Susah juga tu.

Satu lagi yang membuat kami memilih TAC setelah mendapat feedback yang sangat baik dari parents lain dan melihat sendiri murid yang berasal dari TAC, maklumlah my hubby kan teacher so ramai anak murid dia yang intellligent came from this school. Hehe, so ambik berkatla kata orang, itulah bias namanya. Hopefully Mikael bolehla adapt nanti dengan pembelajaran di situ.


Sedikit info tentang Tadika Aman Ceria

*Sejarah: Bermula sejak tahun 1983 bermakna sudah berpengalaman lebih 28 tahun. Lama kan...
*Visi: "Building Tomorrows' Leader Today"

What Aman Ceria means to Parents
  
Aman Ceria provides an all round education to enhance individual strength
Montessori and Multiple Intelligence concepts to facilitate effective learning 
Accelerated Brain-based learning to enhance memory skills.
Nurture your child's self-esteem, confidence and  independence    
  
Character education to foster positive social  values and good citizenship
Environment that is safe and supports your child's overall development 
Respect your child as an individual and prepares him/her for Primary School Integrated and holistic curriculum to  instill  a  'Lifelong Love Of  Learning'   
Achieve excellence in Childhood Education and Child-Care Solution! 

Apa yang boleh saya simpulkan, this kindegarten almost fulfill the educational and functional needs of the toddlers and children like Mikael. Nak beri seboleh-bolehnya yang terbaik untuk zuriat kami, InsyaAllah....

Cuma ada satu yang merisaukan saya, Mikael sekarang masih saya toilet train kan...dia belum betul-betul free diaper lagi, kalau setakat air kecil tu boleh la, tapi bab yang besar tu payah sikit dia nak nyahkan spontaneously. So, memang dia tak pakai diaper dah waktu siang kecuali untuk hajat besar dia:P. Malam memang wajib pakai...huhu, saya taknak paksa dia sangat takut nanti dia pun pressure...

p/s: siapa yang ada pengalaman pertama kali hantar anak ke kindergarten bolehla share dengan saya....











3 comments:

Anum Amirza said...

Da nak school da abg mikael...da besar da anak sulong awak ye....kenapa aku mcm jakon je tak pnh dgr Tadika Aman Ceria nih?kat JB mcm takde je....ce cecite ckit!

Ladysirna said...

tadika aman ceria ni x silap aku kat kl je num..dia belum francais ka dear,huhu....takpa byk lg choice lain..aku bias sebab hubby aku punya anak murid ramai pegi situ dulu:-)

Miss Mirror said...

DR SIRNA - Anak bujang I memula masuk tadika nangis2, tensen gak la I dibuatnya..then I berhentikan setahun...pastu masuk tahun berikutnya, kami dah xde pilihan.. mmg paksa gak la, ari2 nangis..tp kami tinggalkan je, lama2 dia ok..sampai la akhirnya skrg ni dia happy gi sekolah, dah tak pampers (berkat didikan guru2 kt tadika tu) dan alhamdulillah dah pun konvo itu ari.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails