November 28, 2011

Sosej roll


Assalamualaikum...

Salam hari isnin...:)

Nak share satu resepi ringkas yang marbelles especially untuk penggemar sosej dan cheese.Dulu zaman zaman remaja dan budak budak teringat saya yang 2 makanan ni mak saya tak pernah pon masak,maklumle budak kampung,tau makan cekodok ngan lempeng jek!hehe...dah tua besar panjang ni baru nak pandai makan...semua makanan nak try,tolak kayu ngan batu je....weehuuu

Ok,back to recipe...terliur tengok sosej roll ni kat dapur kak inahar...dah banyak kali juga buat cuma kali ni baru berkesempatan nak share,sosej roll ni sesuai sangat makan dimakan  waktu breakfast atau minum petang...

Resepi sosej roll

Ilham asal-Kak Inahar

Bahan2:

5 keping roti dilenyek nipis-kita guna roti gardenia

5 batang sosej ayam(jenama ikut suka..kita guna jenama ayamas)

5 keping cheese slice

Sebiji telur

Bijirin nestum secukupnya/serbuk roti

Caranya:

Masukkan sosej dalam microvave selama 1 minit pada suhu medium(if takda microcave rebuskan atau bakar sebentar sosej hingga suku masak)

Lenyekkan roti hingga betul2 rata dan nipis

Letakkan cheese slice dan sosej diatasnya

Gulungkan roti membulat dan celupkan ke dalam telur yang telah di kacau

Salutkan dengan bijirin nestum dan gorengkan

Sedia dimakan panas..

Cheezy inside and crunchy outside!yummeh...:)

Published with Blogger-droid v2.0.1

8 comments:

~najwa~ said...

kami selalunya golek dengan serbuk roti ;)

Nia said...

bukak2 blog ni dah nampak makanan sedap...lapar ni..huhu..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam Dr. Sirna.. Sorry.. baru ni dpt jengah u kat sini.

I pun time remaja cuma tau makan lempeng & cengkodox je..
Kira orait la tu Dr.. dlm pada bersarapan lempeng & cengkodox , akhirnya anaknya jd Doktor. Betul tak?

- GC - said...

sedapnya kak. suka la, nanti nak try. suka btl masakan yg simple2 ni.

Ladysirna said...

Najwa

serbuk roti memang resepi asal tapi guna nestum lagi crunchy, sedap...cubalah..

Ladysirna said...

Nia

jemputlah makan..hehe=)

Ladysirna said...

MM

hi MM, bawa ape dr ostrolia untuk ai??hehe

Ladysirna said...

GC

Memang sedap!!try jangan tak try...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails