May 14, 2010

Saya budak baru belajar

Salam dan bismillah....

"
"
Seriyes...
"
"
Sebelum ada belog, saya tak pernah tau apa itu CD. Yang saya tau kalau orang sebut CD---saya terbayang cd-cd lagu dan movie, buat malu je kan..:P. Nampak sangat saya ni macam katak cun bawah tempurung.

Saya start berbelog bulan 11 tahun lepas, dan itulah pertama kali saya tahu, nampak dan jakun dengan CD 
Saya pun ooohhh.....rupanya CD tu ialah singkatan cloth diaper moden ataupun lampin kain. Maka, jadilah saya excited nak tahu lebih lanjut tentang pemakaiannya and benefit against disposable. Berkira-kira juga nak membelinya walau pada mulanya big boss kurang setuju. Jadilah ia sekadar impian saya...

Tapi, oleh kerana teringin sangat saya pun beli senyap-senyap, hehe..dah beli baru bagitahu! Saya beli 3 je dulu dari jenama lunatots dari kawan breastfeeding saya Puan Yati. Dia bagi satu free untuk baby Muaz masa baby Muaz baru lahir. Jadi, sekarang ni saya ada 4 CD. Orang lain bersusun sampai 40, tapi saya baru ada 4. Sekarang ni masih gunakan dispo juga. Entahla, bukan saya tidak mencintai alam sekitar dengan masih tidak full berCD, cuma ia belum menjadi kegilaan saya.

Saya budak baru belajar...kadang-kadang rasa frust juga sebab selalu kena tukar diaper baby Muaz walaupun baru 3jam!Cepat sangat bocornya. Nak kata tak lekat atau pasang betul dah betul saya buat. Lagi satu En hubby selalu cakap nampak gedeboh sangat bila pakai CD. Kalau letak dua insert lagila gedeboh. Sebab tu saya masih suka gunakan dispo sebab dispo boleh tahan sampai  6-8jam kalau baby tak poop. Saya spesies yang M bangun malam nak tukar diaper setiap 3-4jam.Jadi, saya banyak guna CD biasanya waktu siang.

Pengguna CD tegar jangan pula salah faham ngan saya ya. Mungkin saya akan menjadi pengguna CD tegar juga satu hari nanti, cuma sekarang saya selesa gunakan CD dan DD. Bila, entahla...


5 comments:

Umi said...

huhu.. saya pun ada 4 kpg je CD... pada saya, ok, tak bocor... awak ada dpt cara2 penjagaan dari yg jual ke? saya ada buat kesilapan, bab mencuci... anak2 saya alah sabun... so, skrg nie stop dulu.... baru mlm td sambung semula utk si Zahin...

DrSinga said...

CD ini tidak mendapat undian di rumah saya....oleh Encik LoKong dan Bibik)
(mereka tidak mesra alam...)
saya seorang mesra alam..

sirna said...

umi---kita masukkan dalam laundry bag dulu baru cuci kat washing machine, letak sabun sikit je..tu yg kite buat la

drsinga---LoKong dan bibik kita pon same, huhu

Ct SoLeHa said...

dulu adik2 suma guna CD..sll la gak tolong pakaikan adik mase kecik..mmg senang skit bile ade dispo puyer sbb lekat je..kalo pakai CD kena baring kan baby betul2..kalo tak sengetla lampin 2...hehe..jln kengkang kalo penuh..haha

tp adik last rase xmerase CD..sbb dia jarak jauh skit..lgpun sekejap je dia pakai pampers sbb dia paling capet leh g tandas sndr..tau bile nak kencing..
so CD suma skrg buat kain lap..hehe

Ct SoLeHa said...

dulu adik2 suma guna CD..sll la gak tolong pakaikan adik mase kecik..mmg senang skit bile ade dispo puyer sbb lekat je..kalo pakai CD kena baring kan baby betul2..kalo tak sengetla lampin 2...hehe..jln kengkang kalo penuh..haha

tp adik last rase xmerase CD..sbb dia jarak jauh skit..lgpun sekejap je dia pakai pampers sbb dia paling capet leh g tandas sndr..tau bile nak kencing..
so CD suma skrg buat kain lap..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails