January 24, 2012

Donut gebu


Mendonut lagi...hihi..muka pun dah tembam macam donut babe..Janganla ada yang muntah asik tengok entri donut saya yek..ini pun rajin bermusim sebenarnya(baca:padahal sentiasa malas).Buat kuih pun bermusim..

Saya suka buat donut sebab senang,bahan ringkas,dan paling penting ia laris bila dihidang. Bukan saja budak budak suka mak bapak budak ni pun suka...

Kali ni buat versi original dan moden. Letak ganache and chocholate rice. Yummeh..

Resepi donut boleh ambil kat entri INI ye. InsyaAllah kalau buat ikut aturan sampai esok pun donut gebu lagi tau.

Resepi ganache saya tak sukat pun. Main suka hati mak la nyah.Kikikiki. Taruk cooking chocolate...susu pekat dan sikit air. Double boiling ye. Sebenarnya kena taruk whipping cream tapi tak beli la pulak. Jadi susu pekat jadi mangsa kederhakaan. Buat ala ala pekat then tuang pada donut yang sudah goreng then tabur chocolate rice then hidang la.

Esok dah ada yang mula kerja tapi sy cuti lagi. Selamat bekerja ye dan cepat cepat dapatkan mood proaktive. Jangan sampai wednesday blues yek.

OKlah. Babai!

Published with Blogger-droid v2.0.3

13 comments:

Kakcik Nur said...

Aduhai... esok dah kena ke pejabat semula... :(

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Memang rajin la you ni.. I dah lama tak mendonut. Bila keluar asyik lupa je nak beli mauripan.

Princess Nur said...

wah..sedap2..anak2 nur pun suka makan donat..selalu beli buat stok dalam peti hehe

idasm said...

teringat time dolu2. mama saya selalu buat donut ni. sedap....

Cho Zila said...

donut memang sedap,... budak suka yang penting ... jadi senang keje...

Ladysirna FA said...

@Kak cik

Selamat bekerja kak cik!Senyumlah:)

Ladysirna FA said...

@MM

Ala, rajin bermusim...wakaka..

Ladysirna FA said...

@Princess Nur

Donut memang makanan kegemaran budak2...sedapnye:)

Ladysirna FA said...

@Idasm

Bestkan kak, donut tradisional juga yg terbaik walau donut moden berlambak..

Ladysirna FA said...

@Cho zila

Betul tu!

Lilly said...

aduih.. stress..

ari nih kejer, konon smlm meroti nk bwk bekal..

skali roti xnaik... stress mak!

Kancilbiru said...

dapnyaa...terliur saya...

Norasikin said...

Terima kasih kerana sudi mencuba resipi donut saya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails