Salam semua...
Siapa suka makan donut?
Biasakan donut sambal ni jarang saya jumpa jual, maklumla sekarang kan banyak donut moden, yang manis-manis tu, remember my en hubby kan tak suka manis jadi hari minggu tu saya buat minum petang donut pedas. Donut sambal ni mengimbau kenangan masa zaman persekolahan saya. Makcik kantin tu selalu jual donut sambal, sedap sangat memang terbaek yang saya pernah makan. Makcik tu memang terror buat kuih.
Buat donut ni simple je, kali ni saya try resepi yang tak guna telur. Sedap juga, cuma bila dah keesokan hari keras sikit dah donut tu.
Dapat resepi dari blog ini, tapi ada sedikit perderhakaan resepi, hehe=).Anyway thanks lensa hidup.
Resepi donut sambal pedas manis
Resepi asal: Lensa Hidup
Diolah oleh: Ladysirna
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh dough softener
2 sudu teh yis kering
1/2 cawan mentega
1 cawan air
2 sudu makan susu pekat
1/2 sudu teh garam halus
2/3 sudu teh gula
Cara-caranya:
1. Cairkan mentega, kemudian campurkan air, susu pekat, garam dan gula. Tutup api.
2. Dalam satu mangkuk, satukan tepung dan yis. Gaul rata. Masukkan dough softener.
3. Tambahkan campuran mentega tadi dan uli dengan tangan hingga tidak melekit. Jika melekit tambah sedikit tepung.
4. Cetakkan menjadi donut dan tunggu dalam 1/2 jam hingga adunan naik dan goreng hingga keperangan.
Bahan-bahan untuk sambal:
10 sudu besar cili kering yang sudah dikisar(terpulang kalau nak lebih sambal atau kurang)
Air
2 ulas bawang putih- ditumbuk
3 ulas bawang merah- ditumbuk
Garam-secukup rasa
Gula- secukup rasa(saya letak lebih sedikit untuk nampak sambal lebih berkilat)
Cara-caranya:
Tumis bawang hingga wangi, masukkan cili kering kisar, tumis sehingga benar-benar garing, tambahkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa. Setelah mendapat sambal yang likat dan garing, masukkan donut yang telah digoreng tadi
Saja buat lebih sambal sebab saya memang obses sambal , memang pantang kalau makan sambal tapi kuah sambal sikit, tak nikmat rasanya, tu sampai nama blog pun sambal
Versi donut moden untuk Mikael dan Muaz
Hari ni dah hari jumaat, selamat bercuti kepada yang cuti dan saya ada event yang sangat happening hari Ahad ni iaitu Sarakids Open Day and Breastfeeding Gathering di Denai Alam Recreation Centre (DARC) Shah Alam Ingat tak saya ada cerita pasal event ni dalam entri yang lepas. Boleh zass ke blog Farah kalau nak tahu lebih lanjut pasal event ni. Terujanya nak ke sana nanti. Okey, selamat berhujung minggu...
14 comments:
happy weekend!
tak penah try donut bersambal tu
bak satu! hehe
haha...dah selamat jadi f*e**s..hehehe
first time tengok donut bersambal. selalu donut dgn gula atau aising.
waa....saya suka itu donut sambal...favorite saya!! tapi dah lama tak makan...tapi kalau sambal tu manis2 sikit lagi sedap..hehe
Memang tak bubuh ikan bilis, belacan semua ya Dr. Sirna? I tak pernah buat yg bersambal mcm ni.. ingat nak cuba la nt.
@kak nur
cubalah kak nur, sedap tau, biasa kita makan yg manis je kan, ini ada juga manis sebab kita bubuh gula lebih, tak macam buat sambal biasa tu, ada orang panggil donut sira, macam popia sira tu
@man
bestkan donut gini...saya memang letak gula lebih, tapi sy punya nampak cam tak berkilat sangat kan..hehe..
@MM
memang sambal saja, macam ala-ala keria kan kita sira gula, ni sira ngan sambal+gula, sedap tau...cubalah MM
donut baru ni ! di KLipis ada jumpa karipap sambal (epok-epok).
Donut yg coklat tu gerenti tak cukup satu kalau anak-anak makan...
;0)
babe i belum pernah sekalipun jumpa donut sambal masa baca memula tu i ingat kuih bulat yang ada filling sambal cam filling red bean tu :)
pes time nengok donut sambal..cam sedap je tu..tp nk buat malas..dasar betul..
salam...
nyum nyum sedapnya nampak
donat bersambal tu..
rasenya pedas2 manis ekk??
ade lagi tak??
pos ke sini seketoi dua...meletops2 tekak sy nie...hihiks
version yg ada bintang tu adalah lebih mengujakan!
owh..sgt sedap kelihatannya donut sambal nih...bila la leh rasa ni....
Post a Comment