April 6, 2011

Roti sosej dan cheese cake

Salam dan bismillah...

Hai semua..maafla, ini sepatutnya entri dah lemau, tapi dengan perasaan 'perasan bagus' (read as: poyo) saya nak tayang roti sosej roll u..saya buat hari sabtu lepas. Kali ni roti saya jadik okey, lembuts je walau dah 2 hari...kali ni guna resepi dari fendi@myresepi. Terima kasih ye en fendi...oh ya, saya ada tambah bread improver and bread softener  sebab dalam resepi takda letak. Pastu saya jadikan tangan saya sebagai breadmaker tiruan..hehe


pedulikan roti yang tak berapa nak cantik ni, saya memang lemah sendi seni kreativiti..haha


Habis je mengerjakan roti sosej, projek saya malam tu buat cheese cake pulak...tolongla fikir saya masih siuman ye puan-puan, tension kerja hilang rasanya bila buat kerja-kerja macam ni. Resepi saya ambil dari youtube, resepi omputih..haha, harini saya kemalasan nak cnp resepi so, siapa teringin nak buat silala  tanya en google yek..


kelakarla rupa cheese cake ni, hehe...ada aku kesah?

Notakaki: Sekarang ni musim orang buat macaroon ek?Katak bawah batu baru tahu pasal kuih Perancis ni..Macam best je...Macam nak try je..Siapa ada resepi?

12 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Wah wah wah!! Dah boleh bukak kedai dah ni.

Macaroon? Kat blog I ada :

http://sam-puansyurga.blogspot.com/2011/02/resepi-macaroons.html

Tapi jgn disangka I sgt arif membuat macaroon plak, membuatnya pun sekali (itu pun tak comey).. pastu terus tak buat lg..haha.

ibu Aleesha Maisara said...

walopun ibu aleesha nih jakon kerana tak makan cheese cake, tapi melihatkan sinaran kemerah-merahan di cake dr dirna rasa meleleh2 air liuq...mcm cheese cake "resepi Rahsia"...dahlah pagi2 nih perot tgh lapa...
bagus2 dr sirna... semakin pandai memasak..clap clap hand:)
share la resepi macaroon..baba aleesha minat makanan2 perancis nih:)))

Afne said...

waaa sedapnya. nk skit!

ieda said...

tak cantik takpa...janji sedap.

Ladysirna said...

@mm..

oh, u dah buat ek, betulla i dah ketinggalan entri tu, thanks yerk

Ladysirna said...

@anum

kat resepi rahsia kau bayar 6 hengget dpt satu slice jek..wat sendiri makan sampai muntah!!

Ladysirna said...

@afne

ala, dah habis!sorry...hehe

en_me said...

sodappnyerr .. ehehe

SyidaGorjes said...

tak kose nak buat macarons.beli je kat cikmin.com. sedap tau!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

bestnya cheese cake ngan roti sosej, tak kisah bentuk apa pun, janji boleh makan.makcik dah kelaparan nampak cheese cake tu, lagi pun dah lama tak membakingnya, no buject.

Ermayum said...

xpa walau rupa tak cun asal rasa mengancam :) i lak buta bake :)

Ann Huda (Ate) said...

Smlm akak dah baca n3 ni ngan adik ipar (doktor jg). Saja nak tunjuk2 kat dia..tgk doktor ni terrer buat kek ngan roti. Dia kata "Fuyoo..banyak nya masa dia, saya nak kemas umah pun curi2 masa."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails