April 29, 2010

Ku sudah restless

Salam dan bismillah...

Confinement saya dah habis, cuti bersalin berbaki lagi 10 hari, dan saya tambah lagi sebulan unpaid leave...tak puas lagi menjaga baby Muaz, tapi boring juga cuti lama-lama ni,haha..mungkin sebab asyik kerja jadi bila cuti lama-lama ni rasa tepu plak kepala hotak ni..serriyes!Rasa rindu plak nak jumpa patient, nak busy2 kat clinic, berjalan kaki satu spital tengok referral case,bangun awal pagi gi keja n buat ward round pagi2 buta patient pon tak mandi lagi, oncall 24jam without sleep,kena marah ngan bos(yang ni jarang la kot sebab bos2 saya sume baik-baik, takda yang sarcastic), kena kacau ngan staffnurse tgh malam buta---dokte, patient ni sugar dia 5.4 la, nak jeb insulin x?(saya gila hangin dengan soklan begini, staffnurse ku sayang, sanggup ko call aku pukul 3 pagi kejut tidoku semata-mata nak tanya nak jeb insulin ke tak, sah-sahla tak payah cucuk sayang oiiiiii, nanti patient hypo sapa nak jawab?tapi saya tak jawab gitew la kat dia, dalam ati je tu,sebab saya dokte baik, perasan bagus...)Ya ampun, gila ke apa saya rindu saat-saat busy begini?Tu yang jadi restless nie...(dats my hormon talking, ahaks)

Tapi sebenarnya sonok dok umah, jaga anak walau pun kekadang rasa letih juga, boleh tengok TV puas2 sampai cerita geng bas sekolah pun saya tengok--sabo je, nampak no macam budak2, boleh makan makanan masak sendiri, boleh nap sampai terlajak 2-3jam(ini bukan nap dah, ini sleep namanya hehe), boleh mandi lama-lama, boleh update belog selalu, blogwalking..sebab tula zaman keja saya kurang berbelog..kadang tak sempat, bila sempat pulak penat..jadila belog ni bersawang, tapi ingat pasni nak curi2 masa berblog selalu supaya takla suram blog kesayangan saya ni, yang paling penting nak selalu blogwalking untuk merapatkan ukhwah friendship dengan kawan-kawan sekalian...tulunla kawan ngan saya, sebab saya memang suka berkawan...saya ni friendly tau!

Tu je la setakat ni, nanti saya bebel lagi=)

9 comments:

eRaY said...

sirna, eray de soalan nie....since awak kan doktor...kan ade procedure tracheostomy tuh kan..??

can it be healed? maksudnya if patient dh sihat & dh boleh bernafas mcm biasa..boleh tutup balik x incision tuh?

sirna said...

bolehla jawab sikit2, hehe, takda tau mendalam coz saya bukan surgeon.. tracheostomy tu usually dibuat untuk patient yg require prolong intubation(in case of coma), airway obstruction(contohnya ada edema kat upper airway,atau patient yg tahap kesedaran@GCS(Glascow Coma Scale)tak berapa bagus...Biasanya ia memang bersifat sementara kecualilah patient tu memang tak boleh bernafas biasa. Of course ia boleh healed, tapi takes time, ada setengah ptt sy jumpa still ada hole tu walaupun trachy tube dah off lama tapi no worry, later on dia akan tutup juga..
harap eray puas ati dgn jawapan saya ya=)

eRaY said...

thanks sirna.....ur answer help me a lot.
lega rasa hati :)once again tq.

sirna said...

sure dear,welcome..not a big deal..anyway, why u ask bout dat?care to share?

Dokter faRyn said...

sirna hai!!

saye pun excited jumpe blogging dokter :)

u MO department pe dekat HKL? medical ke? boleh lah kita share-share cerita nanti. hehehhe.

sirna said...

hai faryn!tula, bkn senang nak jumpa dokte2 blogging kan..maklumler busy.yes, i kat medical..hehe, mana tau ni?faryn o&g kan?amik master @MRCOG?

Dokter faRyn said...

heheh master maybe next year kut. tunggu bby aina besar sikit. (sebenarnye saye ni pemalas sikit-tolong nasihat) hehe.


so u mrcp? :)

Dokter faRyn said...

oh anyway, memang senang nak kenal MO medical. mereka yang gigih-gigih je tergolong dalam kategori ni :)

sirna said...

wakaka...gigih sgtla sy ni,silap tu..sy la makhluk paling malas taw.. sy pon malas belaja..(boleh tak?)kengkawan semua suh amik mrcp tapi entahla, belum ada hatila..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails