April 7, 2010

Breastfeeding, the sweet reward!

Salam n bismillah..

Kenapa breastfeeding?
Ikut-ikut?Suka-suka?Jimat?Sebab mak saya breastfeeding, so saya pun breastfeeding?Nak kurus?

Apa agaknya jawapan yang akan kita bagi jika ada orang yang berminat nak tau sebab apa kita breastfeeding?
Jawapan saya mudah: SUSU IBU INI HAK ANAK....
Bila sebut soal hak, logiknya wajib kita beri...provided seorang ibu itu tiada masalah untuk menyusukan bayinya dari segi kesihatan dan perubatan. Ikutkan, setiap bayi yang baru lahir itu berhak minum susu ibunya.Hakikatnya bukan sekadar sebab ia adalah hak tapi ia adalah satu momen yg tidak boleh dijual beli dan hanya seorang yang bergelar ibu,emak,mama,mommy,ummi atau amma dapat merasainya..orang lelaki x boleh taw!lol..so,it is actually a sweet reward from Allah for every mother..a reward which every mother should've appreciate from the very beginning she decide to be a mother..so,by right no mother excluded from breastfeeding her own bloody descent as long as she is healthy with no absolute contraindication until proven otherwise!
Well, kat sini saya nak share a simple 10 reason why we should breastfeed our baby:

1) It benefit immensely the whole baby's body and brain.Why?
Baby baru lahir sampaila umur 2 tahun mempunyai sistem imun yang rendah. Sebab tu dalam Al Quran Allah ada berfirman yang bermaksud:

"Para ibu hendaklah menyusu anaknya selama 2 tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuannya. Apabila kedua-duanya ingin memberhentikan(sebelum cukup tempoh dua tahun) dengan kerelaan kedua-duanya dan melalui perbincangan, maka tidak ada dosa bagi keduanya."
                                                                                                                     (Surah Al-Baqarah, ayat 233)

So, susu ibu amat penting untuk provide immunities yang seorang ibu itu dah ada ataupun dah expose. As we all know breast milk are sterile and contain a lot of antibody and immnoglobulin, especially   colustrum yang kaler kuning tuh...so yummy=). Colustrum  is so important in earlier days for baby, ia mempunyai kandungan protien yang sangat tinggi ye mummy semua(sebab tu banyak immunoglobulin as it made from protien). Immunoglobulin ni fungsinya untuk protect baby against infection. Ia juga dikatakan ada laxative effect; yang boleh induce baby poo kan dia punya meconium tuh..Then, kandungan karbohidrat dan lactose yang tinggi berbanding FM. Kajian menunjukkan susu yang mempunyai high lactose content menunjukkan perkembangan otak yang tinggi kepada bayi.

2) Cause calmer feeling
Why?Sebab bila breastfeed hormon prolactin dan oxytocin akan dirembeskan..hormon oxytocin selain dari berfungsi merangsang contraction breast alveoli and ducts yang menyebabkan pengeluaran susu ia juga dipercayai berfungsi menenangkan perasaan dan jiwa seorang ibu!

3) Easier digestion for baby than formula.
Susu ibu memang mudah dihadam sebab kandungan protien whey yang tinggi dan casein yang rendah, prot
ien whey ni lembut dan mudah hadam dan casein pula keras dan susah hadam. Berbeza dengan susu formula yang mempunyai kandungan protien yang tinggi dan protien casein yang tinggi. Breastmilk also rich in  gut flora such as lactobacillus and bifidobacteria which prevent bacterial colonization, thus reduce incidence of colic in baby!Hebatkan susu ibu?

4) Available fresh instantly for hungry baby.
Tak payah masak air,tak payah basuh botol(unless untuk ibu berkerjaya macam saya), tak payah risau susu tak panas, tak risau eh pekat ke cair ke,susu ibu sungguh fresh dan yummy=)

5) Soothing for a crying baby.
Ubat paling mujarab untuk baby yang sedang menangis..the baby can feel the warmth in her mother arm, the food from her breast, and the knowledge of secure he demand in our presence.

6) Treasure of a lifetime bond with your child.
Inilah masa paling syiok sekali, bila kulit kita dan kulit baby bersentuhan, tanpa kata-kata, itulah "perkataan" yang boleh diberitahu kepada bayi yang masih belum memahami, this is an intimacy time one should enjoy, nikmatnya Allah je yang tahu, saat kita memeluknya, memegangnya dan bila kita bercakap-cakap dengannya..oh, indahnya!(awat syok sendiri ni?)
 

7) Free (cheaper than formula by a long shot)!
Memangla sangat-sangat murah. No need to spend money for buying milk. Mungkin kena spend money untuk beli breastpump n gajetnya but in long run, berbaloi-baloi!(aduh, terasa juga diriku bila beli medela FS aritu, tapi mak suka...lol)

8) Effortless pregnancy weight loss and reduce the risk of cancer
Yang ni best..sebabnya takpayah nak susah2 gi slimworld ke, makan jamu ke, makan ubat kurus ke..menyusu bayi membakar kalori sebanyak 200-500kcal!!Hebatkan?Pastu sebab kita breastfeed ia akan mengurangkan dan inhibit pengeluaran hormon estrogen sekaligus mengurangkan risiko kanser ovari dan kanser payudara!

9) Enhanced poop smells better than formula-fed babies (until solids start!).
Betul tak mommies? Less odourous kan? Kadang-kadang sampai kita susah nak tau baby poo ke tak sebab memang bau tak kuat!Sebabnya, kandungan mineral dalam susu ibu lebih mudah diserap jadi mengurangkan pembentukan bakteria dalam najis bayi.

10)Decreased risk of SIDS than formula-fed babies.
 SIDS ataupun sudden infant death syndrome ni adalah satu keadaan yang amat ditakuti oleh semua parents.Punca sebenarnya tidak diketahui dan banyak teori telah dikeluarkan. Kajian di New Zealand menunjukkan daripada 86 bayi yang mati akibat SIDS, hanya 3 darinya diberi susu ibu!So, what say you?

4 comments:

eRaY said...

ye saya sokong, susu ibu memang tiada tandingan.
yg saya suke sgt tang intimacy time with our baby...yg itu amat priceless.

Umi said...

betul tu..

sirna said...

dats why kita as mother perlu rasa bangga sebab kita boleh bagi anak apa yang para bapa tak boleh bagi..=)

temp. housewife said...

SETUJU! dgn semua sbb2 yg ada kat atas.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails