February 6, 2011

Percubaan pertama

Salam dan bismillah....

Sejak dua menjak ni, saya suka sesangat try macam2 resepi. Ini semua gara2 nak release tension lepas saya exam haritu, bole plak salahkan exam, boleh?, the truth is, saya memang suka masak sejak jadi isteri dan ibu---sebab tu lama tak berbelogging, kembali berteman buku2 dan soklan MCQ(multiple choice question), resultnya??haha, big secret beb!Ekceli result belum kuar lagi...

Ok, back to topic.

Percubaan pertama i semalam ialah....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Buat Roti!!

Hahaha...korang jangan gelak jahat tau, puan dokter nak jadi tokey bakeri, mode perasan, baru sekali buat roti dah berangan jd tokey bakeri

As usual percubaan pertama saya mesti kureng success, nevermind, i tak kisah, i will do again, again and again sampai roti saya jadi segebuss macam roti fluffy gardenia tuh!


Resepi roti ni saya ambil dari majalah RASA edisi Januari. Inilah buku  kegemaran saya sekarang, tiap2 bulan tak pernah miss beli. Resepi dari artis lagi...Zarina Zainuddin. Mantap la dia ni. Series, saya selalu kagum kalau tengok orang pandai masak, sangat kagum. Sebab tu selalu berebut remote dengan anak saya Mikael untuk tgk AFC 703, Mikael plak nak tengok Playhouse Disney 613,OSO special la, Mickey mouse la, DIBO the gift dragon la... tapi i selalu kalah sebab dia ada satu senjata iaitu menangis, so nak bg dia stop cyring is to tune channel to 613.


La, tukar topik plak. Sorila, banyak benda plak nak cerita hari ni....


Inilah rupa Roti Kacang Merah saya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kiut tak?Ala, saya tau tak kiut, tapi saya nak tayang juga....Amatur la katakan, so, roti saya ni memangla tak sama cam kat kedai tuh...Siap kerutu kerutu lagi, cam jeragat plak...i letak almond pieces sket kat atas nak bagi roti ni nampak ceria sikit


Masa keluar panas2 dari oven malam tadi, roti ni lembut sgt2. Mikael sanggup stay up sampai 12tghmalam tunggu mamanya siap buat roti dan dia tak sabar2 makan bila dah siap, tak menyempat, supper tiga beranak tgh malam, sekali ngan babanya..Oleh kerana adik Muaz tiba2 bgn untuk BF, maka saya tak sempat nak kemas dan simpan roti tu, just leave it inside the oven. Seperti biasa, kalau saya dah bergolek kat katil ngan adik Muaz, makanya saya pon tido together gether la sampai ke pagi.

Bangun pagi ni, pas subuh, terus gi tengok roti dalam oven. La, keras dah?Sib baik keras sikit jek..Huhu, ada sedikit sedey di situ, apsal mlm tadi lembut jek, masuk angin ke?

Korang tahu tak apsal roti boleh keras, kena angin satu reason, ke nak salahkan ke"amatueran" ku?Hahaha...

Keras2 pun, pagi ni dah ngap 3 ketul...

Tak kira, pasni nak try wat lagi, siapla en google, saya nak find out macamana nak bg roti lembuts dan gebuss berkekalan...ke korang tau? Share la sikit...sharing kan is caring

Salam sayang,

Ladysirna

3 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Wah rajinnya dia.. Ada satu resepi roti guna nasi, tapi I tak pernah mencubanya. Apa kata you cuba..mana la tau roti jadi tersgt lembut.

p/s : roti keras lg sedap la Doc. Cicah dgn kopi panas2..sedapnyaa.

Ladysirna said...

yeke MM?first time dengar ni guna nasi, kalau jadi bole gak try..
memang i minum cicah air pagi tadi, kopi takde nescafe pun layan=)

ibu Aleesha Maisara said...

wahhh puan dokter kita nih rajin memasak...tuh salah satu tips tawan hati suami tuh...pandai memasak..tahniah..cube lagi masak yg lain, and kasiklah ibu aleesha nih rasa....:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails