February 10, 2011

Basuh ke tak?

Salam dan bismillah...

Pagi tadi lalu dpn satu kedai makan ni,ternampak pula saya satu pemandangan
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tuan kedai meletakkan telur bersama bekas telur karton yg berwarna kelabu asap tu di dalam rak bercermin yang ada sayur sayuran didalamnya!
.
.
.
.
.
Adakah anda fikir apa yg saya fikir?

Telur tak dibasuh!
Buat mee goreng mamak,pun 'sodap'..

Dulu saya dan en hubby cukup suka makan murtabak
Satu hari,en hubby telah mendengar satu tazkirah

Jaga makan bukan saja dari sudut halal,tapi toyyib dan bersih juga harus dipelihara

Bulan ramadan ramai orang jual murtabak
Bukan semua,tapi almost 90% dari mereka terus pecah telur dari bekas telur itu tanpa membasuh telur itu terlebih dahulu

Selepas itu,dah lama sy x makan murtabak

Saya selalu beli telur yg 30bj satu karton tu,memang byk cik 'tahi',cik 'tanah' berciuman di dinding kulit telur

Sblm disimpan kucuci bersih dahulu

Motif entri ini?Pilihla yg halal,bersih dan toyyib

Maafkan saya jika entri ini meng'sour'kan tekak anda..

6 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Saya pun geli.. sbb tu skrg klu order roti canai tak order pun roti telur. Heee geli la kan Dr. Sirna kan.. Mari kita buat kempen BASUH TELUR ini secara besar2an ;)

Nieza Ishak said...

yezzaaaaaaaaaa ..

kami pun cucik tulur dulu. ;)

YanaNuar said...

Kembang rasa tekak ni huhu..pengotor betulkan..Nasib gak saya jarang makan kat luar hihi..

Singgah balas kat sini..lama gak tak jenguk sini =D

**sama ngan LadySirna..basuh telur dulu baru simpan ;)

Lu'Luth said...

betul2.sejak saya tahu pasal telur yang tak dibasuh tu, saya dah jarang makan kedai mamak, roti telur, murtabak, roti john dan macam2 lagi yang terus pecahkan telur tanpa basuh

Ladysirna said...
This comment has been removed by the author.
Ladysirna said...

MM--betulla, kadang rasa pelik tau bila ada kedai yang ambil ringan soal2 mcm ni, tu yg kadang nak makan luar pun tgk2 dulu, risau...

Nieza n YanaNuar--sokong ek 200%, tekak kembang weh..

Lu'Luth--ada gak kedai mamak yg memang basuh, tapi tula, kena pandai tgk, kalau overall memang kotor jgnla mkn...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails