June 4, 2010

Edisi balik kampung: macam-macam ada...

Salam dan bismillah....

Tak habis lagi cerita balik kampung saya ni, maklumla dah lama tak balik kampung sendiri. I love my kampung because it was a place i came from. Kat situlah tempat jatuh dan bermain saya. Dan di situlah juga saya kenal erti hidup, ya, kenal ERTI HIDUP...


Eh, macam emo plak, saya kalau flashback kisah lama memang sedih. Yelah, saya tahu ramai orang asal susah macam saya, malah ada yang lebih susah dari itu. Dan InsyaAllah, saya tidak sesekali akan melupakan dari mana dan dimana saya berada. Cuba ikut resam padi, semakin tinggi semakin tunduk, jangan ikut resam lalang ya.

Ok, ok, stop being emosional.

Lets talk about my balik kampung trip last week. As i told u guys(eh ada ke yg baca entri tu, hopefully yes) in this ENTRY, it was the first time ever i went back kampung after married without my beard man. Yet, turns me back to my chaotic behaviour which i always control when my En hubby is around. Haha, nasib baik ada 'penyelamat' kalau tak menangisla sampai keluar tahi mata, huh, sumpah mak tak buat lagi!

baby Muaz masuk je kereta terus lena bagai:-)

jalan dah start jammed kat cheras nak masuk sg besi , saya jadi mem besar dok belakang ngan baby Muaz

nasib ada si smart ni, tak payah melango panjang

Ok, first thing first, nak story pasal my new niece. As baby Muaz born on 10th March, now after 2 months he got his new geng a.k.a new cousin by the name Farah NurFatihah. Fatihah was born on 4th Mei and she was my brother's 7th kiddo! My brother still young ok, baru 33 tahun, maklumlah kawin muda...

Presenting cute NurFatihah...


tembams kan?so adorable....


aksi baby Muaz di sebelah baby Fatiha yang sedang lena beradu...

 ini qistina kakak baby Fatihah, sweetkan dia smile...

Yang bestnya juga, abang saya baru dalam 6 bulan bela ayam kampung kat belakang rumah..syok tengok ayam especially time bagi derang makan, berebut-rebut, abang saya kata banyak yang mati sebab sakit dan ada juga yang kena makan ngan anjing liar... tula mencabarnya bela ayam ni, semoga abangku success!


inila reban ayamnya..adalah dlm 30 ekor, kuat mkn tau derang ni, 3-4 kali sehari bagi dedak ngan jagung, hampas kelapa ngan nasi pun derang baham juga...hehe...

anak bujang saya dengan abang2 sepupunya...jakun no tgk ayam..hehe..

ayam ni dah beso, tgk tu, jeling maut ke arah saya..tunggu masa nk kena jual je ni...

aksi anak-anak buahku...muka semua belum mandi ok, isk isk isk...

Pakcik saya sebelah rumah kemain suka kalau ramai anak cucu dan anak2 buah balik. Sanggup korek ubi kayu nak bagi kami yang jarang jumpa ubikayu ni makan. Pastu, siap bagi seguni lagi bawak balik KL.  Mak pun bekalkan satu plastik besar pisang i like, gula melaka yang sedap dan asli(tak pernah jumpa kat KL gula melaka sedap gitu) dan jeruk belimbing untuk dibuat sambal. 

Itulah bestnya duduk kampung..macam-macam ada!
Asal saya orang kampung...




6 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Mmg kelihatannya begitu mendamaikan kg u ni Sirna.. ada ayam plak tu.. gmbr ubi tak nak snap?

Kie-yu said...

saye pon mcm baby muaz if gi jln2
nek keta je tros tido
hee ;)

sirna said...

sam---haah la, lupa plak saya nak snap gambo ubi, ada lagi ni kat umah, hehe, ingat nak wat kek

kieyu---hahaha, biasala tu kalau dah bukan driver jawabnya tido la..hehe

YanaNuar said...

Wahhh sonoknya baby Muaz balik kampung hihi..saya pun orang kampung jugak..tinggal jer kat bandar =)

Sonok ayam tu jadik model masuk belog kekeke...memang anak2 jakun no kalau balik kampung bila tengok ayam,lembu,kambing..maklum la kat bandar manada sume tu kan??? sian ngan anak2 huhu...

Ammi Sara said...

Bestnyer balik kampung! kalo kami takde kg, balik bandar..tak kan jumpa la ayam , ubi semua tu, yg ada beli kat pasar, hehe...
seronok! ;)

@Lin said...

wow ... mmg best kan kalau dapat balik kg ...

salam ziarah dari @Lin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails