March 20, 2013

Nyamannya oreo cheese cake

Assalamualaikum...

Saya buat oreo cheese cake ni sempena hari  lahir Muaz minggu lepas, actually bukan minggu lepas tapi 10 hari lepas. Punyalah entri terperam,hiks..saya superbusy lah.  Dah licin pun baru nak buat entri...hahaha...pertama kali buat kek ni tau..tersangat lah senangnya. Tak payah bakar atau kukus, cuma chill kan saja. Oven kat rumah ni pun dah lama tak guna. Punyalah 'rajinnya'. Jadi bila saya tengok resepi simple dan mudah camni saya sungguh hypermanic . Semudah A, B, C je...amboi kemain lagi:)




Ewah...siap ada nama Muaz lagi, macam tak percaya je saya buat deko deko ni..sebab saya kan tak seni, memang sungguh tak seni. Tapi memang minat juga nak deko deko kek ni. Amacam ok kan(silalah kata ok walau anda fikir saya perasan, hahaha..)


Sedap tau, tapi kek ni memang kena chill at least semalaman baru betul betul sedap. Saya siap letak kat freezer untuk mendapat rasa oreo cheese cake yang nyaman. Memang sungguh nyaman bila lalu kat tekak ni.   Muaz tuan punya kek pun makan berulangkali. Si Muaz ni memang suka biskut oreo. 




Nak kongsi resepi ni...ambik resepi dari blog Maz, Ilham Dapur. Terima kasih Maz..suka kita dengan resepi awak ni. Tapi kita ada menderhaka resepi sikit seperti biasa. Hihi. Jom kita zass resepinya.

Resepi: Non baked Oreo Cheese Cake
Sumber: Maz, Ilham Dapur
Diolah oleh: Fadilah Aziz
Bahan- bahan
Bahan A(base)
  • 15 keping biskut oreo - buang krim dan dikisar, asingkan satu sudu besar untuk tabur dalam adunan kek
  • 2 sudu mentega- cairkan
Bahan B(adunan kek)

  • 270gm cream cheese(suhu bilik)
  • 1 sudu gula halus
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 70gm mentega
  • 300ml whipping cream(non dairy)
  • 1 sudu teh vanilla esen
  • 1 sudu besar gelatin halal
  • 1 sudu jus lemon
  • 2 sudu besar air panas
  • 4-6 keping biskut oreo dipatah dua 

Cara:
1. Sediakan loyang untuk cheese kek jenis loose base. Letakkan tepi keliling loyang kertas minyak agar kek senang dikeluarkan.
2. Satukan bahan A dan tekan-tekan dalam loyang. Masukkan dalam peti.
3. Dalam gelas satukan gelatin(halal)dan air panas, kacau biar gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan(boleh juga masuk dalam microvawe sekejap untuk bagi sebati larutannya)
4. Putar whipping cream bersama jus lemon hingga kental. Ketepikan.
5. Putar cream cheese seketika.Kemudian masukkan gula, susu pekat manis dan mentega. Putar lagi hingga adunan menjadi lembut. Masukkan vanilla dan putar lagi.
6. Masukkan gelatin yang telah larut dan whipping cream. Putar sebati.
7. Tuang suku adunan atas loyang tadi kemudian susun biskut oreo yang telah dipatahkan. Tuang lagi adunan dan ratakan kemudian taburkan sedikit oreo yang dihancurkan. 
8.Satukan lebihan oreo kisar tadi dengan baki adunan cheese dan tuang kesemua ke dalam loyang dan ratakan sepenuhnya. 
10. Hias ikut citarasa dan sedia dihidang .




9 comments:

~najwa~ said...

Hmm..nyamannya dpt yg sejuk :)

Farah Waheda Wahid said...

sedapnya kak.... thanks kongsi recipe...nanti boleh cuba...

Daddy Ziyyad said...

cheese= sedap
oreo= sedap
chill = sedap

So, kek ini, mmg sedap!

:)

Papa Mifz said...

kek harijadi buat sendiri yer...nampak sangat yummy..Muaz pun selera semacam jer tuh...:)

Dokter faRyn said...

lepas habis pantang, buatkan satu untuk sy pliss! hehehehhe :P

dela said...

amboi... sedapnya!

LYAfrina said...

sedpnyer nmpk kek tu..
berselera dia makan...

happy belated birthday dear.
moga mbesar bagaikan juara

Nora Karim said...

sedapnya nampak... muaz makan tu buat terliur pulak... huhu

Syida said...

happy belated bday muaz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails