December 21, 2012

Unicorn kuda terbang

Perbualan dengan Mikael semalam...

Mikael: Mama, Unicorn tu kuda yang boleh terbang kan...


Mama: Ye abang..Unicorn can fly(dalam hati confident je jawab padahal apa benda unicorn tu pun tak tahu)


Mikael: Why unicorn can fly mama?Can i see unicorn in the zoo?


Mama: It can fly because it has wing. Unicorn takda kat zoo la abang..Unicorn only in fantasy world, like fairies(sekali lagi rasa eh betul ke saya punya jawapan ni?)


Mikael: Mikael nak terbang macam Unicorn la...Unicorn very strong, Mika suka..(sambil senyum senyum)


Alahai Mikael, ni sebab banyak tengok kartun la ni. Cuti sekolah ni memang asyik tengok kartun je. Sudahnya, semua nak tiru kartun punya superpower..Tu belum campur nak jadi boboiboy kuasa tiga dengan Ultraman...


Oleh kerana semalam bagi jawapan tak pasti pada Mikael, harini saya pun sibuk mencari di google apakah Unicorn tu..hihi, malu anak tanya tak boleh jawab.


Sebelum tu, ni la rupa Unicorn tu...



gambar dari google

Wikipedia kata Unicorn ni...

The unicorn is a legendary animal from European folklore that resembles a white horsewith a large, pointed, spiraling horn projecting from its forehead, and sometimes a goat's beard and cloven hooves.First mentioned by the ancient Greeks, it became the most important imaginary animal of the Middle Ages and Renaissance when it was commonly described as an extremely wild woodland creature, a symbol of purity and grace, which could only be captured by a virgin. In the encyclopedias its horn was said to have the power to render poisoned water potable and to heal sickness. Until the 19th century, belief in unicorns was widespread among historians, alchemists, writers, poets, naturalists, physicians, and theologians


Kikiki..jadi jawapan saya kata Uncorn ni dalam dunia fantasi tu mungkin ada betulnya sebab katanya hanya boleh dilihat oleh orang yang masih dara atau teruna.(macam tu pulak dah, tak ke pelik...). Tapi, mungkinla Unicorn ni wujud zaman purbakala, macam dinosaur tu kot..sekarang ni dah pupus. Ceh, pasal Unicorn pun nak pening, maklumlah depan anak nak jadi macam semua tahu dan boleh jawap..padahal tak tahu pun...heheh..


5 comments:

Kakcik Nur said...

Unicorn tu muncul musim krismas saja ke ek? :)

Kakzakie said...

Kakak rasa lagenda yg dikatakan sebab mengambil cerita dari kisah israk & mikraj dimana baginda rasulullah dibawa terbang burak seperti kuda tetapi ada sayap.. dari masjidil-haram ke masjidl-aqsa. Dlm bible pun ada cerita itu agaknya diujudkan cerita lageda unicorn.

Kakak pulak berimaginasi Dila..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kalau anak2 I tanya soalan yg I tak tau nk jwb.. senang je I jwb Dr.. "Gi tanya Abah..". Hehe..

Azian Elias said...

kalau jumpa la ni cam ne ek??

kasihredha said...

Budak2 Sekarang mmg hebat...soalannya kekadang susah nak jawap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails