February 7, 2010

Before he born


 I’m now 34weeks and 6days pregnant..cepatnya masa berlalu, lebih kurang 5 weeks before the expected date, dulu time mikael sirna bersalin awal 3 minggu…so, this time not sure whether its gonna be the same @ not.
Here are the things yang dah settle:
  • Bath tub baby(guna mikael punya dulu—jimat x)
  • Baju ada 8 helai yg baru, plus baju mikael lama2 yg masih cantik dan boleh recycle
  • Towel 2 helai
  • Blanket 2 helai plus 2 blanket abang Mikael
  • Beg baby
  • Tilam dan coach baby(sirna tak beli katil pun sebab takda ruang dan yg paling penting tak mahu tidur berasingan dgn baby)
  • Barut
  • Kain lampin untuk bedung(1 dozen)
  • Beg pakaian mama(tapi tak packing barang lagi)
  • Sarung tangan dan kaki    

Actually dah agak risau coz preparation belum 100% lagi, mana dgn almari baju baby(mikael punya sekarang cukup nak isi baju dia sorang je, ingat nak cari yg besar sikit dan make them share the cupboard later). Breastpump baru pun belum beli lagi, hehe, dulu sirna pakai pureen electric pump je, sekarang ingat nak invest breastpump yg mahal sikit medela FS inside my head tapi berbaloi-baloi. Maklumlah, azam nak breastfeed baby membara-bara. I don’t want to do a same mistake like before. Pastu confinement lady pun tak cari lagi, dulu pun sirna berpantang di KL je sebab mak takda masalah nak ke sini dan memang duk ngan sirna pon tapi since dah pindah umah ni tak dapat lagi cari confinement lady yg boleh dtg mengurutku…Ada ke sesapa yg tahu confinement lady di sekitar taman melati ni? Set bersalin pun tgh di survey2 gak…masih mencari yg betul2 sesuai. Dulu guna set bersalin Amway, sirna ok je sebenarnya pakai Amway sebab semua dah ready made cuma mahal sikit, tinggal bancuh dan rendam je, bengkung pun dah ada sekali, so memang senang nak guna cuma jamu dia je sirna tak ambil sebab mikael jaundice. Tapi kali ni rasa cam mengada nak cuba set lain boleh gitu?Beberapa set sirna dah survey cam Nona Rugoy, Mustika Ratu, Ibu Halimah n banyak lagi la…tak tau mana yg paling best coz sume nampak cam best..
Lepas ni kenala sirna cepat2 setelkan mana2 perkara yg belum tu...Manala tau deliver lebih awal dari expected date..Letih sikit harini, emm..hari2 pun letih sigh, Mikael plak tantrum bagai...siang asyik nak main je, tak mahu tidur, pastu malam mulala,lepas dinner tadi dia mengamuk nak pakai baju chelsea yg babah beli, suka sgt dia pakai baju tu tau, terpaksala sirna pakaikan, bila dah pakai baju tu sibuk pulak nak ajak berjalan, finally poor babah had to bring him out little while pastu baru dia nak tidur...Sirna pun nak mengikut jejak langkah mikael now, sleep...

3 comments:

temp. housewife said...

take a good care Sirna. semoga selamat nanti. Mikail tu ada sindrom2 jealous tu. biasala baru nak dpt adik. kena banyak2 sabar dgn karenah dia.

sirna said...

thanks kak nur, tula, manjanya bukan main lagi..kdg semput dibuatnya..=)

h4ni3 said...

insyaAllah.. semoga semuanya dipermudahkan :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails