Pages

January 1, 2012

Donut sira sambal pedas manis dan cerita penceroboh






Tahun baru datang.Alhamdulillah masih bernafas. Saya sambut tahun baru malam tadi dengan tidur awal. Haha.

Sekarang di kampung encik suami.Selalu saya gelarkan Jerantut Paris.Hiks. Buat donut untuk dibawa pulang.Bajet menantu osem.Tapi bila sampai,suprise!!!!pak dan mak mentua tiada dirumah! Mereka ke Temerloh dan plan nak tidur di sana.Encik suami dah risau..saya pula kool,dalam hati tidur hotel kat bandar Jerantut la jawabnya...Tiba tiba encik suami terfikir nak tengok pintu sliding door yang jarang digunakan sebagai pintu keluar masuk tu dan rupanya sliding door tu tak berkunci!Itulah rezeki namanya,apalagi kami pun 'menceroboh' masuk. Kuikuikui...Macamanala PIL saya terlupa kunci sliding door.Nasib anak menantu sendiri yang ceroboh. Kalau mat pit yang masuk tak ke haru dibuatnya...

Jadi donut yang konon bajet cun ni x sempat dirasai oleh mak dan pak mentua saya sebab dah selamat di habiskan kami anak beranak dan adik ipar yang ikut sekali sebab rumah kosong takda makanan!Hehe..Ok,habis cerita rumah tak berkunci.Kali ini saya nak kongsi resepi donut tu.

Resepi doh  donut  ni sebenarnya resepi saya ambil dari Puan Norasikin Basri. Terima kasih kepada  Puan Norasikin..resepi yang mudah dan banyak tips tips yang berguna untuk orang amatur macam saya.Mudah sangat resepi ni dan lebih kurang je macam resepi yang pernah saya buat dalam entri ini sebelum ni.

Ok..jom kita zass resepi donut gebu tradisional ini.

Resepi asal:Norasikin Basri

Diolah:Ladysirna

Bahan2:

1kg tepung gandum

1 paket yis mauripan(11gm)

2 sudu besar susu pekat manis

550gm air bertapis(saya sukat lebih kurang 3 cawan)

1/2 cawan minyak masak

1/2 sudu teh garam

Minyak secukupnya untuk menggoreng

Caranya:

1)Dalam satu bekas campurkan air bertapis, susu pekat dan garam. Kacau hingga larut.

2)Dalam bekas yang lain masukkan tepung dan yis. Gaulkan tepung dan yis hingga rata dan sekata.

3)Masukkan minyak ke dalam adunan tepung dan uli dengan tangan hingga tiada lagi butiran butiran kasar(ini langkah yang penting untuk pastikan donut kekal gebu)

4)Setelah itu,masukkan kesemua campuran air ke dalam campuran tepung dan uli dengan kelima lima hujung jari.Adunan akan melekit sedikit pd jari dan asingkan adunan yang melekat itu dengan sudu.Rehatkan adunan selama 15-20minit tanpa perlu ditutup.

5)Uli sekali lagi adunan setelah direhatkan selama 2-3 minit. Selepas itu canaikan atas papan pencanai dan cetak menggunakan acuan donut.Taburkan tepung pada alas pencetak supaya doh tidak melekat.Jika tiada acuan donut timbang doh setiap 50gm dan dibulatkan. Leperkan ia setebal 1cm dan gunakan penutup botol untuk membuat lubang ditengahnya.

6)Setelah doh dibentuk, rehatkan lagi adunan lebih kurang 1/2-1 jam supaya ia mengembang sekali ganda dan kemudian barulah digoreng keemasan.

7) Salutkan dengan sambal atau gula kastor.

8) Jika hendak letak coklat masakan macam big apple donut pun boleh!

Resepi sambal:

4 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*

15 tangkai cili kering*

2 sudu air asam jawa

Garam

Gula

Minyak untuk menumis

Caranya:

Kisar bahan bertanda * dan tumiskan hingga pecah minyak.

Masukkan air asam jawa,sedikit air dan garam. Kacau hingga sebati.

Masukkan gula dan gaul sebati hingga likat dan berkilat( gula perlu lebih sedikit berbanding kalau masak sambal tumis supaya sambal terasa manis dan teksturnya berkilat, disini saya tiada sukatan tepat hanya agak agak dan ikut sedap rasa)

Masukkan donut yang sudah digoreng ke dalam adunan sambal.

Mikael dan encik suami suka donut sira sambal pedas manis ni berbanding yang ada gula saja. Sebab tu buat 2 versi. Adunan doh di atas tu agak banyak dan saya ada simpan juga  sedikit as frozen. Bila bila rasa nak makan donut lagi boleh terus defrost dan goreng...

Oklah..panjang pulak entri kali ni. Entri pertama untuk 2012. Selamat bergembira bersama yang tersayang.

Published with Blogger-droid v2.0.2

18 comments:

  1. Maknanya, bila disebut donat - tidak semestinya manis, kan? :)

    ReplyDelete
  2. Betul kak cik...donut tak semesti manis...memang suami saya anti manis..hehe...

    ReplyDelete
  3. ahah. donat cenggini akan jadik faveret saya! nak try! nak try!

    *

    nasib baik yg ceroboh umah tu anak menantu sendiri. phew....

    ReplyDelete
  4. uih.. terliuq aihhh... ada jugak yg wat donut minggu nihhh... :)

    ReplyDelete
  5. memang menantu osem!! ehehe.



    aku tak pernah buat donut, cok keria pernah lah ;)

    ReplyDelete
  6. nasib baik penceroboh tu anak menantu sendiri...hihi

    donut kesukaan anak2 :)

    ReplyDelete
  7. gilakkk korang.. :)
    nasib jiran tak napmak n repirt polis!

    ReplyDelete
  8. wah sedapnya donut. tapi tgh diet laaa nie huhu..


    owh ingatkan sapa la pencerobohnya tadi hihi

    ReplyDelete
  9. uih bahayanya rumah lupa konci..


    pandai buat donat..kenapalah sy x bercita-cita nk buat donat eh (dasar pemalas lagi mau tanya haha)

    ReplyDelete
  10. cop!!! tak kan balik kampung tak call dulu? Ohh..nak buat surprise donut rupa rupanya..ekekekeke

    ReplyDelete
  11. donut ni peberet en. suami, nak2 kalau yg lembut tu..nanti leh try la..

    ur blog dah dimasuk dlm bloglist..ngee..

    ReplyDelete
  12. dr singa

    hehe..sib baik juga...jiran2 pun sedara mara..kenal kereta taula depa bukan penceroboh sebenar

    ReplyDelete
  13. DaddyZ

    memang suami saya x call dulu rupanya.selalu kalau kg suami diala yg call mcm tu juga kalau kg saya...hehe...so moral of the story bgtau je dulu sebelum balik..toksah nk buat suprise..hehe

    ReplyDelete
  14. alah rugi la mother in law tak tau menantu dia sungguh ohsem bawak donut tu....

    ReplyDelete
  15. tiba je air liur cik ina meleleh nengok donut sira sambal pedas, cam idea baru je, lenkali boleh cuba ni.

    ReplyDelete
  16. wah donat 1 malaysia ni baru ada identiti kan best2 leh curik idea ni

    ReplyDelete

Komen anda amat saya hargai...Terima Kasih ya...Nanti komen lagi tau!