Dah seminggu saya perap gambar-gambar ni, asyik terbantut je nak publish. Buat date cake atau kek kurma ni minggu lepas lagi. Lama sangat
Aroma kek ini memangla menusuk kalbu. Macam bulan Ramadhan pulak ada kurma yek. Jenuh juga cari kurma sebab bukan bulan puasa jadi kurma tak semewah dijual macam bulan puasa. Mula-mula pergi JJ tak jumpa, ada pun kurma yang jenis keras tu, pastu harga pun agak mahal, last-last dapat cari kat pasaraya yang dekat dengan rumah. Nampak kurma yang jenis lembut tu buntang mata terus rembat dan bayar kat cashier.
Bila kurma dah ada apalagi projek pun jalan. Kek ini memang amat mudah dan ringkas tapi rasanya amatla sedapnya. Resepi saya ambil dari blog ni: Meera's Kitchen. Meera ni saya rasa orang Arab berdasarkan feature penyampaian dan blognya dan resepi ni dia cakap resepi air tangan ibu dia. Yeah...i love resepi ibu-ibu ni sebab resepinya mesti yang terbaek. Tapi saya ada la olah sikit-sikit
Yang bestnya, kek ni kan tak sempat nak tunggu sejuk dah di
Siapa teringin nak makan bolehla cuba buat. Resepi yang sangat ringkas dan senang, tak sampai sejam dah siap.Rasanya memang sedap!Sumpah tak tipu, lembut dengan aroma kurma yang sangatla wangi semerbak Oh sangatla heaven...Jom kita zass resepinya...
Date cake with caramel sauce
Resepi Asal: Meera's Kitchen
Resepi diolah: Ladysirna
Bahan-bahan:
1 cawan tepung superfine
1 sudu teh baking powder
1 cawan tepung superfine
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
½ sudu teh garam halus
½ sudu teh garam halus
1 cawan air
1 ½ cawan kurma yang dibuang biji- resepi asal 1 cawan
2 biji telur gred B
2 biji telur gred B
½ cawan gula perang-dikisar halus(resepi asal gula biasa)
1 sudu teh esen vanilla
½ cawan minyak sayuran- saya guna minyak jagung
Cara-caranya:
1.Panaskan ketuhar pada suhu 165 C
2.Oleskan loyang dengan mentega dan lapikkan dengan kertas minyak
3.Masakkan kurma dengan air hingga mendidih dan tutup api. Masukkan baking soda dan gaul rata(anda akan nampak tindakbalas buih2 putih selepas baking soda dicampurkan). Biar sejuk- step yang ini saya tak ikut Meera sebab dia rendam kurma dalam air panas dan tutup dengan aluminium foil, boleh cuba langkah ini juga
4. Ayakkan tepung, baking powder dan garam dalam mangkuk.
5. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan vanilla hingga kembang dan putih. Tambahkan serbuk gula perang dan pukul lagi hingga sebati.Kemudian, masukkan minyak dan kacau sekata.
6. Lenyek sedikit kurma yang telah dimasak tadi dengan sudu dan setelah itu masukkan kurma tersebut di dalam adunan telur dan gula tadi dan gaul sekata.
7. Akhirnya masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
7. Akhirnya masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
8. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di lenser dan bakar selama 30minit atau sehingga masak pada suhu 165C. Sementara menunggu kek masak boleh buat sos karamel.
Untuk sos karamel:
Bahan-bahan:
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan heavy cream
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan heavy cream
2 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara:
1.Campurkan semua bahan di dalam periuk dan masak dengan api sederhana. Kacau selalu.
2.Perlahankan api dan gaul hingga gula larut. Tak perlu tunggu mendidih tutup api setelah adunan pekat dan sebati.
3.Hidangkan bersama date cake atau kek kurma yang suam suam bersama aiskrim vanilla.
Cuba, jangan tak cuba...Daa...=)
sedap nampak kek kurma tu. siap ada hias dgn aiskrim vanilla dan karamel sos.
ReplyDeletemampu tengok je lah..nak buat? hmmm..tak rajin & tak pandai...
ReplyDeletebestnya pandai buat kek segala ni... sedap seh...~
ReplyDeletemak eh...meleleh..;)
ReplyDeleteala,..ingatkan ade jual tadi..hehe..kes malas nak buat la nih.
ReplyDeleteDate cake? Wow! Good! Bleh cuba nanti.
ReplyDeletemakcik nengok pun dah terliur .ini garenti sedap.rajin ye memantapkan skill membaking.ekekek
ReplyDeletebilalah sy nak dpt kekuatan membuat kek sedap mcm nih? hampeh tul tgn nih..
ReplyDelete